Haçlı Seferleri 11. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar devam etmiştir. 8 Haçlı seferinden üçünde Haçlılar Türkiye Selçukluları ile mücadele etmişlerdir. Çünkü bu üç sefer doğrudan Anadolu üzerine yapılmıştır. Haçlılar Urfa, Antakya, Trablus ve Kudüs'te devlet kurmalarına rağmen bu devletler hâkimiyetlerini sürdürememişlerdir.
Kudüs'ü Eyyubilerden geri almak için yapılan Dördüncü Haçlı Seferi 1204'te İstanbul'un yağmalanmasıyla sona ermiştir. Bu sefer sonunda Bizans İmparatorluğu ortadan kaldırılmış, İstanbul yağmalanmıştır. İstanbul'dan kaçan Bizanslılar, İznik ve Trabzon'da Rum İmparatorluklarını kurmuşlardır.
Haçlı Seferleri Anadolu üzerinde başlangıçta olumsuz etki yaptı ve Türkiye Selçuklularının Anadolu'daki ilerleyişini bir süreliğine durdurdu. Fakat Haçlılarla yaptıkları mücadelelerde başarılı olan Türkler, daha sonra Anadolu'ya tamamen yerleştiler. Özellikle 1176 Miryokefalon Savaşı Türklerin Anadolu'ya yerleşmesini kesinleştirdi.
Haçlı Seferleri sadece siyasî ve askeri sonuçlar doğurmamış; Doğu ile Batı'nın kültürel ve sosyal açıdan etkileşimine ortam hazırlamıştır.
Bu seferler sırasında Doğu ile Batı arasındaki ilişkiler artmış özellikle doğudan batıya bilgi aktarımı hızlanmıştır (Yunanlı filozofların eserleri, pusula, barut bilgisi vb). Aynı zamanda ticaret de gelişmiştir. Özellikle Haçlı askerlerini taşıyan ve dönüşte de Orta Doğu'dan mal getiren italyan denizciler çok para kazanmışlardır.