4-11 Eylül 1919
-Amasya Genelgesiyle, Sivas'ta bir kongrenin toplanması istenmişti.
İstanbul Hükümeti bu kongrenin toplanmasını engellemeye çalıştı. Mustafa Kemal'in tutuklanması emrini verdi, itilâf Devletleri de aynı çabayı gösterdi. Fakat engelleyemediler. Kongre toplandı ve başkanlığına da Mustafa Kemal seçildi.
-Vatanın bütünlüğünün ve milletin bağımsızlığının nasıl sağlanacağı konusu ele alındı. Bu konuda Erzurum Kongresinde alınan kararlar aynen kabul edildi.
Vatanın parçalanmasını önlemek için kurulmuş olan bütün millî cemiyetler "Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti" adı altında birleştirildi.
-Bu cemiyet adına söz söyleme ve iş görmeye yetkili Temsil Heyeti seçildi. Başkanlığına da Mustafa Kemal getirildi. Mustafa Kemal, İstanbul'da yasal bir hükümet kuruluncaya kadar Anadolu ile İstanbul’un resmî haberleşmesinin kesilmesini ve hükümet işleri için yazışmaların Sivas'taki Temsil Heyeti ile yapılmasını istedi. Damat Ferit Paşa istifa etti.
Mustafa Kemal'in, Amasya Genelgesini yayımladığı sırada söylediği "İstanbul, Anadolu'ya egemen değil, bağlı olacaktır, sözü gerçekleşti.
Önemi
Amacı, toplanış şekli ve kararları bakımından millî bir kongredir. Vatanın bütününü korumak ve bütünlüğünü sağlamak amacı taşır. Millî Cemiyetlerin birleştirilmesiyle, kuvvetlerin bir merkezden ve aynı amaca yönlendirilmesi sağlanmıştır.
- Ali Fuat Paşa'yı, Batı Anadolu Kuva-yi Milliye komutanlığına getirmekle, yürütme yetkisini kullandığını göstermiştir.
- Manda ve himaye kesinlikle reddedilmiştir. TBMM'nin kuruluşuna yönelik gelişmeleri hızlandırmıştır.
Sonucu:
Padişah, baskı yoluyla M. Kemâl'i durduramayacağını anlayarak, O'na yaklaşma gereği duydu. Damat Ferit Hükümeti istifa ederek, Ali Rıza Paşa Hükümeti kuruldu.